piątek, 21 kwietnia 2017

WIOSNA I JEJ SOCZYSTY ODCIEŃ ZIELENI



Święta Wielkanocne kojarzą mi się ze słońcem, soczystym odcieniem zieleni za oknem, żółtymi kwiatami forsycji i jabłoni w kolorze pudrowego różu..
Powietrze jest inne, takie przyjemne, ciepłe i czyste. W tym roku tego ciepełka brakowało.. Przygotowania do Świąt upłynęły u nas, jak w większości domów. Co roku zasiadaliśmy do śniadania Wielkanocnego u moich rodziców, a tego roku postanowiłam zjeść śniadanie w "naszym" małym gronie. Kiedy nie mieliśmy dziecka, nie chcieliśmy siedzieć sami, a teraz chcemy stworzyć nasze tradycje, by mała wyniosła je z rodzinnego domu. 
W Wielką Sobotę po raz pierwszy moja Zuza poszła z koszyczkiem do Kościoła. I to jej szczęście tak mi się udzieliło, że przygotowania w kuchni jakoś tak szybciej zleciały. Na Wielkanocne śniadanie nie mogło zabraknąć jajek, malowanych oczywiście! Babki i innych ciast typu milion kalorii. Zrobiłam sernik oreo, do którego przepis tutaj oraz ciasto kinder cuntry. Była uwielbiana ostatnio u nas sałatka z tortellini i moja 3 składnikowa, która jest prosta i smaczna. Był również kotlet pasterski i bigos z białą kiełbasą. Nie są to może typowe potrawy wielkanocne, bo nie ma mazurka, pasztetu i innych tradycyjnych dań i ciast, ale właśnie to miałam na myśli, żeby tworzyć własne tradycje, tak aby nasze dzieci mogły je wynieść z domu, przekazać dalej i dołożyć coś nowego od siebie..







Sałatka tortellini:

- 1 opakowanie makaronu tortellini z serem
- 3 papryki czerwone
- 1 puszka kukurydzy
- 4 ogórki korniszony
- 200 g sera w kawałku
- 200 g piersi z kurczaka
- przyprawa gyros
- jogurt naturalny duży
- czosnek (3-4 ząbki wedle uznania) lub 2 sosy czosnkowe z paczki
- 1-2 łyżki majonezu

Makaron ugotować. Pierś pokroić  w kostkę, dodać przyprawę gyros i usmażyć na oliwie lub oleju kokosowym. Paprykę i ogórki pokroić w kosteczkę, dodać kukurydzę, ugotowany makaron, mięso oraz starty ser ( na dużych oczkach). Wymieszać. Majonez wymieszać z jogurtem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek lub sos z paczki. Dodać do sałatki i wszystko wymieszać.



Sałatka brokułowa:

- 2 brokuły
- 6 jaj
- 200 g piersi z kurczaka
- przyprawa gyros
- sos czosnkowy (jak w sałatce tortellini)
Brokuły ugotować, piersi usmażyć z przyprawą gyros, jajka ugotować na twardo. Wyłożyć do miski 1/2 składników, układając warstwami - brokuły, mięso, jajka (pokrojone na 4 części), sos.
Przy górnej warstwie delikatnie polać sosem, resztę przełożyć do małej miseczki.



Kotlet pasterski: 

- schab ( na oko)
- ser w kawałku 250 g
- 2 duże śmietany 30%
- pieczarki (na oko)
- cebula

Schab zamoczyć w roztrzepanym jajku z solą, pieprzem i vegetą. Opruszyć w mące i usmażyć. Obrane pieczarki usmażyć, pod koniec dodać cebulkę, powinna się tylko zrumienić.
Jak lekko przestygną, dodać śmietanę w temperaturze pokojowej, wymieszać. Dodać 3/4 startego sera i podgrzewać, aż ser zacznie się ciągnąć. Schab przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać sosem. Przed podaniem podgrzać w piekarniku i posypać resztą sera.




Babka majonezowa:

- 4 jajka
- 4 łyżki majonezu
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem, stopniowo dodać majonez i mąki z proszkiem. Formę wysmarować masłem i bułką tartą. Piec bez termoobiegu, góra-dół w temperaturze 180 stopni, ok. 50 minut.

Lukier różowy: 

- cukier puder
- mleko
- 2 kropelki barwnika spożywczego czerwonego




Ciasto Kinder Country: 
Przepis pochodzi ze strony przepisnatalerzu.pl
  • 350 ml śmietanki słodkiej 30% 
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g herbatników (w tortownicy o śr 21 cm wyszło 100g herbatników)
  • 2 białe czekolady
  • 2 mleczne czekolady
  • 3 szklanki płatków Nestle Kangus + garść na wierzch
Sposób Przygotowania:
Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej,ostudzić.
200 ml śmietany ubić na sztywno ,dodać serek mascarpone,zmiksować na wolnych obrotach dolewając pomału ostudzoną białą czekoladę.Wsypać Kangusy (3 szklanki) i wymieszać łyżką.

W kąpieli wodnej roztopić czekolady mleczne,ostudzić.Resztę śmietany (150ml) ubić  na sztywno,dodać do ostudzonej mlecznej czekolady i wymieszać ,aż składniki się połączą.

Formę do pieczenia lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia ,ułożyć herbatniki jeden koło drugiego,wlać jasną masę,wyrównać,ponownie wyłożyć herbatnikami i wylać masę ciemną.Wierzch posypać garścią Kangusów , wstawić do lodówki na ok 2 godziny.

Rady:
  • Kangusów należy dodać tyle aby masa była dość tęga ,u mnie wyszło 3 szklanki.
  • Śmietanę należy ubić na sztywno,dodać serek mascarpone i nadal ubijać ,aż masa stężeje,dopiero potem pomalutku wlewać ostudzoną rozpuszczoną białą czekoladę ciągle miksując.Dodać kangusy i wymieszać łyżką.
  • Jeżeli po 2 godzinach ciasto ci się rozpływa ,pozostaw je w lodówce na noc ! Kangusy na pewno napęcznieją i ciasto zrobi się tęgie. 
  • Do ubicia śmietanki można dodać śmietan fix.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tłumacz

Szukaj na tym blogu