wtorek, 17 stycznia 2017

BAJADERKI - PRZEPYSZNE CIASTKA Z RESZTEK




Z pewnością nie jedna pani domu tak rozkręciła się z pieczeniem, że później już nikt nie miał ochoty jeść suchego ciasta po świętach. U nas zazwyczaj pierwsze znikają serniki, czekoladowe chmurki, 3 bity i inne "mokre" kalorie. Dopiero na końcu przypominam sobie, że (cholera) zrobiłam jeszcze piernik. ;-) I bez różnicy czy macie piernik, czy jakiś tam biszkopt albo jeszcze jakieś inne suche cudo, to możecie je przerobić w pyszne bajaderki, które znikną w mgnieniu oka. Wszystkie składniki podaję na oko, ponieważ w trakcie wyrabiania zawsze można czegoś dodać, dolać, itd., a poza tym każda "resztka" może być inna ;-)

Potrzebujemy:

- zapomniane "suche" ciasto (suche czyt. - bez marmolady, masy, owoców, galaretek itp.)
- mogą być też pokruszone herbatniki, muffiny, ciastka, itp.
- kilka kropel aromatu (jakiś ulubiony np. waniliowy)
- masło orzechowe (np. nutella)
- ok. 1/3 kostki miękkiego masła
- ok pół szklanki mleka

Ciasto rozkruszamy i dodajemy wszystkie składniki po trochu, zawsze można dodać więcej. Formujemy kule i obtaczamy w cukrze pudrze.Smacznego! :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tłumacz

Szukaj na tym blogu